Welkom in de natuur

Ik ben in het Esperanza bos in Colombia. Stel je een tropisch bos voor met oude bomen en kleine waterstroompjes en veel licht inval. 

Lees meer »

Belang van natuurbescherming onderstreept

Op 6 mei is het VN rapport Intergovernmental Panel on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) gepubliceerd. Nog niet eerder is de biodiversiteit mondiaal zo grondig in kaart gebracht. Het rapport bundelt de actuele wetenschappelijke kennis over dit onderwerp en geeft regeringen en beleidsmakers adviezen om de aanstaande ecologische crisis af te wenden.

Lees meer »

Livegang Hart voor Bos

Hart voor Bos heeft iets te vieren: Vandaag is onze website de lucht in gegaan! Hart voor Bos kijkt trots terug op de afgelopen tijd die hieraan vooraf is gegaan.

Lees meer »

Bezoek Sierra Nevada, Colombia deel twee

Gedurende ons bezoek aan de Sierra Nevada verblijven we op een boerderij dichtbij een bos die beschikbaar is voor verkoop. Tot nu toe is er altijd wat te doen geweest omdat er vaak iets gerepareerd moet worden. Een van de wc's was bijvoorbeeld verstopt omdat er een boomwortel in de afvoerleiding was gegroeid. Hiernaast was de elektra aan één zijde van het huis defect omdat het plakbandje, die de elektra leidingen bij elkaar moest houden, los was gegaan. Ook moest de waterleiding werkelijk minimaal 1 keer per dag gerepareerd worden. De breuk zat dan vaak bij het inname punt, 800 m bovenstrooms, of bij een van de drie punten waar de leiding zich vertakt. Het inname punt ligt aan een mooie waterval waar we een aantal keer zwemmen en tegelijk de waterleiding repareren. Het is nu het einde van de regentijd (uitzonderlijk veel regen dit jaar) wat betekent dat de rivier nu op zijn grootst is, dit is fijn om te zwemmen maar het zorgt er ook voor dat de leidingen snel beschadigen. Ook knaagdieren hielden ervan om hun tanden in de buizen te zetten en waren dus ook regelmatig de boosdoener.

Lees meer »

Bezoek Sierra Nevada, Colombia

Het was best spannend om weer op reis te gaan deze keer, zonder de lonely planet en een lijst met toeristische attracties. Nee, dit keer hebben wij een missie: Stichting Hart voor Bos gaat met behulp van donaties stukken bos opkopen om deze te beschermen en wij mogen de stichting Hart voor Bos vertegenwoordigen als bestuur. 

Lees meer »