Colombia's vooruitstrevende inspanningen voor natuur en klimaat

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 20:24

Colombia is een land met veel en diverse natuur, maakt zich hard voor natuur en klimaat behoud en geeft ook het goede voorbeeld. Colombia is geregeld in het nieuws met maatregelen zoals de ontmanteling van illegale en vervuilende goudmijnen, de successen in het tegen gaan van ontbossing, de beëindiging van het verschaffen van nieuwe vergunningen voor het mijnen en plannen voor de aanleg van een groot offshore windmolenpark in de Carribische zee.

 

Ook internationaal zijn de beloftes van de Colombiaanse regering vooruitstrevend zoals blijkt uit het Colombiaanse lidmaatschap van de High Ambition Coalition (die streeft naar bescherming van de ecosystemen) en de recente aankondiging op COP28 van de Colombiaanse president om zich aan te sluiten bij een groeiende groep van landen die via de UN, mandaat willen verkrijgen voor het opstellen van een Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty. Dit is een internationaal verdrag voor een transitie weg van het gebruik van fossiele brandstoffen.

 

Dat Colombia zich onder Gustavo Petro in woorden en daden hard maakt voor een transitie weg van fossiele brandstoffen is gedurfd omdat het land voor bijna de helft afhankelijk is van de inkomsten uit de export van steenkool, olie en gas. Maar Colombia heeft ook te kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Met uitzonderlijk hevige neerslag in een groot deel van het land in 2022 en toenemende droogteproblematiek en bosbranden mede veroorzaakt door de steeds vaker voorkomende El Nino.

 

In de media verschijnen ook berichten die zorgen baren zoals recente afspraken met Venezuela over de gezamenlijke exploitatieplannen van een gasveld voor de kust van Venezuela, de recente ontdekking van nieuwe gasvelden voor de Caribische kust van Colombia (Uchuva-1 voor National park Tayrona) en het uitsluiten van offshore gaswinning uit de vergunningenstop voor nieuwe winningen. Ook kan worden getwijfeld aan de claim van de Colombiaanse overheid dat de ontbossing in 2022 met 30% is afgenomen tot het laagste niveau in 10 jaar. Hoewel de trend van, sinds 2016, sterk oplopende ontbossing lijkt gekenterd, tonen de statistieken op Global Forest Watch aan dat 2022 de op 3 na hoogste ontbossing kende in Colombia van de afgelopen 2 decennia.

 

Reden genoeg voor Hart voor Bos om zich hard te blijven maken voor bescherming van natuurgebied.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.