1-6-2023

Start zoektocht nieuwe gebieden

Hart voor Bos actief op zoek naar nieuwe gebieden. Op dit moment zijn er onderhandelingen opgestart voor kavels ten oosten van paso del mango. Dit gebied ligt, hoger dan paso del mango, op ongeveer 2000 meter, dichter op het hart van de Sierra Nevada.


1-5-2023

Aankoop La Esperanza is officieel

Stichting Hart voor bos is officieel eigenaar van La Esperanza.


8-2-2023

Aankoop La Esperanza en nieuwe opties

Momenteel zijn we in de afrondende fase van de aankoop van ons 1e gebied (La Esperanza). De laatste loodjes bij de Notaris wegen het zwaarst maar we hebben alle vertrouwen in een goede afloop.

Ondertussen kijken we verder naar nieuwe gebieden om te beschermen. Daar hebben we diverse opties voor. We hebben een aanbod voor de aanschaf van een gebied dat reeds de status heeft van een privaat natuurgebied (officiële Colombiaanse bestemming).

Tevens hebben we de optie (zie voorgaande nieuwsitem) om samen met Chendukua te onderzoeken of er gebieden te koop staan tegen het leefgebied van de Kogi, hoog in de Sierra Nevada. Deze aanschaf zal gepaard gaan met het schenken van de grond aan de Kogi waardoor Hart voor Bos geen eigenaar zal worden. Voordeel: geen beheer, nadeel: geen zeggenschap).

Tot slot hebben we contacten gelegd over de aanschaf van gronden lager in de Sierra Nevada, aan het einde van de onverharde weg die nog voor 4x4 auto's begaanbaar is. Door gronden op de scheidslijn van bewoond gebied en ongerept gebied te kopen, kunnen we mogelijk een barrière vormen voor verdere stedelijke en agrarische ontwikkeling die helaas altijd gepaard gaat met verlies van natuurgebied. Met deze laatste optie kan Hart voor Bos haar eigen gebied beschermen maar mogelijk ook het verlies van gronden hoger op de berg voorkomen.

Allen interessante opties waarvoor we nu de mogelijkheden verder gaan uitwerken.


9-1-2023

Samenwerking met Chendukua

Vandaag hebben we gesproken met Claude Schwarb, een bestuurslid van Chendukua. Chendukua is een stichting die al 25 jaar samenwerkt met de lokale inheemse volken in de Sierra Nevada van Colombia. Ze organiseren verscheidene activiteiten met als belangrijkste doelen om de cultuur te versterken en van elkaar te leren. Het grootste deel van hun fondsen gaat naar de aankoop van gronden in en nabij de leefgebieden van de Kogi. Die gronden worden geschonken aan de vereniging die alle Kogi stammen vertegenwoordigd. Die aankoop en schenking sluit goed aan op de werkwijze van Hart voor Bos omdat de inheemse bevolking op een verantwoordelijke manier omspringt met de natuur.

We hebben de mogelijkheid besproken om samen te werken waarbij wij met eigen fondsen een eigen grondaankoop en schenking realiseren. Hierbij maken we gebruik van de contacten en ervaringen van Chendukua. We starten met het opstellen van een overeenkomst tussen de stichtingen waarin we vast leggen wat de verantwoordelijkheden en verplichtingen zijn van beide stichtingen.

Tevens kregen we een mooi en leerzaam boek (uitgegeven in 2022 door Chendukua) over de Sierra Nevada, de Kogi en het werk dat hun stichting al 25 jaar in het gebied doet.


28 november 2022

Bezoek aan het prachtige El Silencio
Het natuurgebied ligt op 1 dag (zonsopgang tot zonsondergang) reizen van Medellin. We nemen de auto, de boot en het paard en we lopen het laatste uur in het donker door het oerwoud. Gedurende ons verblijf van 3 nachten bekijken we een klein deel van het gebied, zien we enkele projecten. Het is een prachtig en gebied met diverse ecosystemen. Ondertussen spreken we over de organisatie, activiteiten en financiering van de stichting. Veel geleerd en veel gezien waarvan een paar foto's zijn bijgevoegd.

(Bericht van Jeroen en Elise)


10 november 2022

We hebben een werkbezoek georganiseerd in het natuurgebied El Silencio van stichting FBC dat ten westen ligt van Medellin. De stichting is sinds 2011 actief in natuurbescherming in Colombia.

Onze internationale vlucht land in Medellin en na een korte adempauze zullen we met Daniël Post voor een paar dagen naar het natuur reservaat bezoeken. El Silencio ligt in één van de laatste 2 gebieden waar de ernstig bedreigde loopvogel Crux Alberti (Blue Billed Curassaw) voor komt. Het andere gebied is de Siërra Nevada van Colombia waar onze stichting actief is.

(Bericht van Jeroen en Elise)


21 oktober 2022

In het najaar van 2022 reisden bestuursleden Jeroen en Elise af naar Colombia om het Esperanza bos te bezoeken en dit bij de Notaris definitief op naam van de stichting te zetten. Een belangrijk moment voor Hart voor Bos en ook spannend omdat de overheid in Colombia rondom de kerst lange verplichte vakantieperiode heeft waardoor zaken lang stil komen te liggen.

Ook bezochten de bestuursleden twee Colombiaanse natuurbeschermingsstichtingen. Ze ontmoetten hun bestuur en bezochten hun beschermde gebieden. Van die bestuursleden hebben ze veel geleerd en zochten ze ook uit of we elkaar kunnen helpen door samen te gaan werken.

 


September 2022

Tropische nieuwjaarsgroet. Wil jij deze kerst kaarten naar vrienden en familie sturen versturen met een warme boodschap? Wij sturen je graag onderstaande kaarten kosteloos toe. Als je interesse hebt: mail ons je post adres en het gewenste aantal kaarten en wij sturen deze prachtige kaarten gratis naar je op.


24 augustus 2022

Colombia in top 3 mooiste landen op aarde: een rangschikking op natuurlijke schoonheid! Iets dat ons niet ontgaan was maar mooi dat nu ook na uitgebreide analyse is vastgesteld dat Colombia hoog in deze mooie lijst thuis hoort.

https://colombia.jairobernal.com/colombia-staat-op-de-derde-plaats-van-mooiste-landen-ter-wereld/


6 augustus 2022

Goed nieuws over een van de 3 bedreigde soorten waar Hart voor Bos zich hard voor maakt. De ernstig bedreigde kolibri soort, de Santa Marta Sabelvleugel (of Santa Marta Sabrewing in het Engels) werd door sommigen als uitgestorven beschouwd. Recent is echter een exemplaar aangetroffen in de Sierra Nevada. Lees meer hierover in onderstaand artikel.

https://colombia.jairobernal.com/gevreesde-uitgestorven-kolibrie-gesignaleerd-in-colombiaanse-bergen/


18 juni 2022

Zeldzame en bedreigde diersoorten in de Sierra Nevada van Colombia. De IUCN red list is 's werelds grootste en meest uitgebreide database van bedreigde soorten. Volgens de red list komen in het gebied waar Hart voor Bos actief is, 39 diersoorten voor die beschouwd worden als bedreigd tot ernstig bedreigd. Op 18 juni heeft het bestuur van Hart voor Bos besloten om 3 diersoorten uit deze lijst te speciale aandacht te geven. Dit betekent dat wij met onze activiteiten (zoals de aanschaf van grond, inrichting en het aanplanten van vegetatie) rekening houden met het behoud van deze soorten. Wil je weten welke soorten we hebben geselecteerd? Kijk dan op onze flora en fauna pagina.


2 juni 2022

Op deze datum vierde een van onze bestuursleden en 5 van zijn collega's, zijn 25 jarig jubileum. Op deze gezellige dag als werd als cadeau geld opgehaald voor de bescherming van bos. Geen cadeaupapier en winkelbezoekje nodig. Dank aan alle gasten.


14 mei 2022

Sterke stijging van ontbossing. De inheemse bevolking, hoeders van ecologie en voorbeelden voor harmonieuze samenlevingen worden bedreigd. https://www.nu.nl/klimaat/6200665/wnf-waarschuwt-voor-naderend-kantelpunt-amazoneregenwoud-door-ontbossing.html15 mei 2022

13 mei 2022

Sinds vandaag is Hart voor Bos als goed doel opgenomen op de website van de doe het zelf Notaris, de Notaris waarmee wij in 2018 onze statuten hebben opgesteld: https://www.doehetzelfnotaris.nl/goede-doelen/stichting-hart-voor-bos/. Dit maakt ons makkelijker vindbaar voor mensen die een deel van hun nalatenschap ten goeden willen laten komen aan het beschermen van natuurgebied en biodiversiteit.


26 april 2022

Hart voor Bos gelegitimeerd voor grondaankoop in Colombia.


20 april 2022

Brand in de Sierra Nevada. Op 20 april heeft er een brand van 3 dagen gewoed in de regio Paso del Mango waar ons Esperanza bos ligt. Gelukkig is ons bos buiten schot gebleven maar dat is een schrale troost. Hoewel de oorzaak nog niet bekend is starten kleine bosbranden regelmatig door het verbranden van bermen en groen afval. Na de brand heeft Hart voor Bos een account geopend bij de NASA web voorziening FIRMS (Fire Information for Resource Management System). NASA monitort de aarde continu met satellieten en via de FIRMS toepassing waarschuwt zij ons bij potentiele brand in of nabij de regio Paso del Mango.


2 november 2021

Goed nieuws vanuit Colombia. Colombia maakt al onderdeel uit van de High Ambition Coalition for Nature and People (lees daar meer over in deze blog) maar wil die hoge ambities ook nog eens versneld invoeren.

https://colombia.jairobernal.com/colombia-wil-tegen-2022-30-procent-van-grondgebied-tot-beschermd-gebied-verklaren/