Nieuws items

September 2022

Tropische nieuwjaarsgroet. Wil jij deze kerst kaarten naar vrienden en familie sturen versturen met een warme boodschap? Wij sturen je graag onderstaande kaarten kosteloos toe. Als je interesse hebt: mail ons je post adres en het gewenste aantal kaarten en wij sturen deze prachtige kaarten gratis naar je op.


24 augustus 2022

Colombia in top 3 mooiste landen op aarde: een rangschikking op natuurlijke schoonheid! Iets dat ons niet ontgaan was maar mooi dat nu ook na uitgebreide analyse is vastgesteld dat Colombia hoog in deze mooie lijst thuis hoort.

https://colombia.jairobernal.com/colombia-staat-op-de-derde-plaats-van-mooiste-landen-ter-wereld/


6 augustus 2022

Goed nieuws over een van de 3 bedreigde soorten waar Hart voor Bos zich hard voor maakt. De ernstig bedreigde kolibri soort, de Santa Marta Sabelvleugel (of Santa Marta Sabrewing in het Engels) werd door sommigen als uitgestorven beschouwd. Recent is echter een exemplaar aangetroffen in de Sierra Nevada. Lees meer hierover in onderstaand artikel.

https://colombia.jairobernal.com/gevreesde-uitgestorven-kolibrie-gesignaleerd-in-colombiaanse-bergen/


18 juni 2022

Zeldzame en bedreigde diersoorten in de Sierra Nevada van Colombia. De IUCN red list is 's werelds grootste en meest uitgebreide database van bedreigde soorten. Volgens de red list komen in het gebied waar Hart voor Bos actief is, 39 diersoorten voor die beschouwd worden als bedreigd tot ernstig bedreigd. Op 18 juni heeft het bestuur van Hart voor Bos besloten om 3 diersoorten uit deze lijst te speciale aandacht te geven. Dit betekent dat wij met onze activiteiten (zoals de aanschaf van grond, inrichting en het aanplanten van vegetatie) rekening houden met het behoud van deze soorten. Wil je weten welke soorten we hebben geselecteerd? Kijk dan op onze flora en fauna pagina.


2 juni 2022

Op deze datum vierde een van onze bestuursleden en 5 van zijn collega's, zijn 25 jarig jubileum. Op deze gezellige dag als werd als cadeau geld opgehaald voor de bescherming van bos. Geen cadeaupapier en winkelbezoekje nodig. Dank aan alle gasten.


14 mei 2022

Sterke stijging van ontbossing. De inheemse bevolking, hoeders van ecologie en voorbeelden voor harmonieuze samenlevingen worden bedreigd. https://www.nu.nl/klimaat/6200665/wnf-waarschuwt-voor-naderend-kantelpunt-amazoneregenwoud-door-ontbossing.html15 mei 2022

13 mei 2022

Sinds vandaag is Hart voor Bos als goed doel opgenomen op de website van de doe het zelf Notaris, de Notaris waarmee wij in 2018 onze statuten hebben opgesteld: https://www.doehetzelfnotaris.nl/goede-doelen/stichting-hart-voor-bos/. Dit maakt ons makkelijker vindbaar voor mensen die een deel van hun nalatenschap ten goeden willen laten komen aan het beschermen van natuurgebied en biodiversiteit.


26 april 2022

Hart voor Bos gelegitimeerd voor grondaankoop in Colombia.


20 april 2022

Brand in de Sierra Nevada. Op 20 april heeft er een brand van 3 dagen gewoed in de regio Paso del Mango waar ons Esperanza bos ligt. Gelukkig is ons bos buiten schot gebleven maar dat is een schrale troost. Hoewel de oorzaak nog niet bekend is starten kleine bosbranden regelmatig door het verbranden van bermen en groen afval. Na de brand heeft Hart voor Bos een account geopend bij de NASA web voorziening FIRMS (Fire Information for Resource Management System). NASA monitort de aarde continu met satellieten en via de FIRMS toepassing waarschuwt zij ons bij potentiele brand in of nabij de regio Paso del Mango.


2 november 2021

Goed nieuws vanuit Colombia. Colombia maakt al onderdeel uit van de High Ambition Coalition for Nature and People (lees daar meer over in deze blog) maar wil die hoge ambities ook nog eens versneld invoeren.

https://colombia.jairobernal.com/colombia-wil-tegen-2022-30-procent-van-grondgebied-tot-beschermd-gebied-verklaren/