Waarom Sierra Nevada

Hart voor Bos richt zich op de bescherming van bos in het Sierra Nevada gebergte, gelegen aan de Caribische kust van Colombia. Een gebied dat alle bestuursleden hebben bezocht en waar we ons hart aan hebben verloren. Bescherming van natuurlijke habitat in Colombia is volgens ons belangrijk omdat Colombia een zeer hoge biodiversiteit heeft, veel bos momenteel onbeschermd is en de ontbossing sinds 2016 (vredesakkoord FARC) in een versnelling is geraakt.

 

De Sierra Nevada is een hoog kustgebergte in het noorden van Colombia dat leefgebieden heeft vanaf zeeniveau tot boven de 5.000 m hoogte, een bergtop met eeuwige sneeuw nabij de evenaar! Het is een ecologisch zeer divers gebied omdat het veel verschillende soorten klimaten en dus ook veel variatie in leefomgeving heeft. Tevens ligt het gebergte relatief geïsoleerd waardoor er veel endemische soorten voorkomen, soorten die alleen in de Sierra Nevada leven.

 

De grote diversiteit in klimaat en de geïsoleerde ligging zorgt voor een bijzondere en rijke ecologie maar maakt het gebied tegelijk ook kwetsbaar. Veel van de leefgebieden zijn beperkt in omvang en niet goed verbonden met soortgelijke leefomgevingen elders in Zuid-Amerika. Verlies van leefgebied kan daarom snel leiden tot permanent ecologisch verval