Bezoek Sierra Nevada, Colombia

Gepubliceerd op 14 november 2018 om 11:40

Het was best spannend om weer op reis te gaan deze keer, zonder de lonely planet en een lijst met toeristische attracties. Nee, dit keer hebben wij een missie: Stichting Hart voor Bos gaat met behulp van donaties stukken bos opkopen om deze te beschermen en wij mogen de stichting Hart voor Bos vertegenwoordigen als bestuur. 

Stichting Hart voor Bos gaat met behulp van donaties stukken bos opkopen om deze te beschermen en wij mogen de stichtng Hart voor Bos vertegenwoordigen als bestuur. Op dit moment zijn we in Colombia om contacten te leggen en stukken bos te bekijken in het Sierra Nevada gebied. We hebben bossen bij een kleine community (pas de mango) op het oog.

 

Na een goede vlucht komen we aan in de hoofdstad Bogota waarnaar we de volgende dag doorvliegen naar de plaats Santa Marta. Dit gebied heeft het bestuur al eerder bezocht, een kleine duurzame community (Paso de Mango) aan de voet de Sierra Nevada. De volgende dag rijden we de berg op naar 300 meter boven zeeniveau. De tocht er naartoe is best spannend, zou het net zo mooi zijn als in onze herinnering? Het blijkt exact zoals we ons herinneren, de natuur is nog mooier, vol in bloei en groen, omdat het  de afgelopen periode veel geregend heeft. Het voelt als of we aangekomen zijn op het paradijs, overal bloemen, fruit, grote bomen en een ideaal klimaat.

Het bos wat stichting Hart voor Bos wil gaan aankopen ligt in een community van Paso del Mango. In deze community wonen een mix van Colombianen en Europeanen. Paso del Mango is een bijzondere community, bewoners hebben veelal een duurzame inslag. Afval wordt op eigen wijze ingezameld en op enkele finca's (boerderij of landgoed) hardhout aangeplant. Echter nodigt dit mooie gebied zich ook uit voor toeristen en helaas zijn er de afgelopen jaren ook enkele bospercelen verdwenen voor de bouw van enkele huizen en resorts. Vanwege het risico op aantasting van de natuur in deze, nu nog groene, regio wil de stichting zijn eerste aankoop hier laten plaatsvinden. In Paso del Mango is veel kennis en kunde en meerdere bossen (sommige hebben status reservaat) zijn privé eigendom. Het is een prettig idee om binnen een community te starten waar al een bewustzijn over duurzaamheid heerst, samen staan we sterker.

 

Een voorbeeld van community leden zijn Gloria en Eberhart, ze wonen hier al bijna 20 jaar en zij hebben een biologisch reservaat gemaakt van hun gebied, wat destijds nog uit grasland bestond. Eberhart is bioloog en heeft veel verschillende dieren en planten verzameld. Allemaal regionaal, vaak medicinaal of zeldzaam en ze leiden bezoekers rond om er over te vertellen. Eberhart heeft een dagtaak aan het tuinieren in de vele kassen en versnippert zijn tuinafval voor zijn wormen compostbak. Door het grasland met rust te laten is er een bos ontstaan. Ook kwamen er veel dieren op hun terrein waar onder poema's en jaguars die ze op film hebben dankzij hun nacht wild camera's. Ze planten sinds kort ook zeldzame bomen terug Caoba (Mahonie), een hardhout soort die volgens hun bijna uit de regio verdwenen is door houtkap. Ook zijn er vele inheemse muurschilderingen te vinden en werkt het koppel vandaag de dag samen met enkele inheemse indianen. Hart voor Bos is geïnspireerd door dit stel en zien dit terrein als een voorbeeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.