Livegang Hart voor Bos

Gepubliceerd op 29 januari 2019 om 13:06

Hart voor Bos heeft iets te vieren: Vandaag is onze website de lucht in gegaan! Hart voor Bos kijkt trots terug op de afgelopen tijd die hieraan vooraf is gegaan.

Verbonden door gezamenlijke reizen en idealen is het bestuur voor Hart voor Bos gevormd. Voor alle stichtingsleden was meer dan duidelijk dat acties met betrekking tot natuurbescherming momenteel van grote noodzaak zijn. Het idee kwam naar voren om de grond in bewaring te stellen door eigenaarschap. Door zeggenschap te verwerven over de grond kan worden voorkomen dat de natuur wordt vernietigd voor economisch gewin. Colombia, jarenlang geteisterd door een oorlog, nu aan de vooravond van een nieuw begin. Een land wat graag verder wil, maar gezien de geschiedenis ook erg kwetsbaar is. Grote stukken bos onbeschermd, wat is de toekomst? Over een paar jaar voorgoed verwoest voor economisch gewin of wellicht voor eeuwig veilig gesteld. Vanwege de transitie van Colombia voelt dit als een goed moment en de Sierra Nevada voelt als een goede plek voor een eerste project. Geïnspireerd door de, daar gevestigde, inheemse bevolking die bescherming van de planeet als levensfilosofie aanhoudt.

Maar hoe begin je nu een stichting? Gelukkig staan er stappenplannen op internet en begonnen we met het schrijven van een beleidsplan, wat best lastig is en voor vele versies zorgt. Uiteindelijke hebben we een prachtig plan geschreven, het is inmiddels oktober. Op naar de notaris waar we ons doelen vaststellen in de statuten. Een hele zoektocht naar een betaalbare notaris (we willen tenslotte bos beschermen en geen notarissen). De maand november ging op aan het bezoeken van Colombia, hier werden contacten gelegd en juridische zaken besproken met betrekking van het stuk bos dat de stichting als eerste zou willen aankopen. Weer terug in Nederland, gemotiveerd door ons bezoek, gaan we harder dan ooit verder. Een website maken, met dank aan onze sponsor, ging vrij soepel. Een visitekaartje en flyer werden ook met veel enthousiasme gevormd in een prettig programma. Ook Facebook krijgt een pagina gewijd aan onze doelen en tot slot wordt een niet weg te denken ANBI aanvraag verzonden.

Een bankrekening openen was een ander verhaal: verbaasd over het feit dat je als stichting (zonder winstoogmerk en volledig vrijwillig) vast zit aan een standaard zakelijke rekening van om en nabij 10 euro per maand. Nu gaan wij natuurlijk op zoek naar gesponsorde of gratis alternatieven (we willen ook geen banken beschermen maar bomen!!!) maar banken dachten daar anders over. Gratis of  gereduceerde pakketten worden op dit moment alleen aangeboden aan ZZP’ers (moneyou, n26, Holvi, ASN-bank). We berusten ons in het aanschaffen van een duur betaalpakket maar ook dat ging zo makkelijk niet: Trodos opent op het moment van schrijven geen nieuwe rekeningen en Rabo-bank, Regiobank en SNS bank werden wat zenuwachtig om onze buitenlandse activiteiten. De moet zakt ons in de schoenen. Uiteindelijk is het ons gelukt om een betaalrekening te openen bij de ING. Bij de ASN bank kunnen we gelukkig wel een duurzame spaarrekening openen. Tevens kwam wij erachter dat goede doelen anno 2019 niet meer zonder veilige/ingewikkelde elektronische betalingen kunnen. Deze betalingen worden eigenlijk standaard verwerkt voor een tussenpartij. Wij hebben gekozen om stichting Geef deze betalingen uit te laten voeren omdat dit bedrijf geen winstoogmerk heeft en probeert inzameling voor goede doelen simpel en betaalbaar te houden.

En dan nu eindelijke de Livegang van onze stichting. Wij hopen dat onze inspanning zijn vruchten afwerpt en wij u warm hebben gemaakt om samen met ons natuur te beschermen middels een donatie of participatie. Maar ook u kennis is goud waard, heeft u op of aanmerkingen over onze kersverse website of andere media? Stuur ons dan een mailtje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.